Egyedi buszjáratok készítése


Last update: 13 Sep 2022 19:58 UTC
Short link to this article: https://truckersmp.com/kb/1621Ez az útmutató megtanít elkészíteni saját útvonalaidat TruckersMP-hez és rengeteg hasznos tippet találsz, hogy a folyamat minél egyértelműbb legyen! Valószínűleg már telepítetted a DBus World Client-t és már kipróbáltál néhány alap járatot, hogy megnézd hogyan működnek a buszok a TruckersMP-be integrálva. Ha mégse, több információt találsz a buszokról itt, illetve további információt találsz a DBus World Client-ről TruckersMP-n itt.

Míg belsőleg csapatunk elkészített néhány különböző alap járatot az egész pályán keresztül, megértjük, hogy szeretnéd elkészíteni saját útvonalaidat, hogy kedvenc területeiden menj vagy elmenj több megállóba konvojban a barátaiddal. Ezért készítettük ezt az útmutatót, hogy saját járatot minél egyszerűbb legyen készíteni!

Mielőtt elkezdjük, fontos megemlíteni néhány fontos dolgot, amiről tudnod kell. Először is nem tudsz bárhol felvenni utast, ahol szeretnél. Csak olyan városokban tudsz megállni az SCS térképén, ahol van buszállomás ütközésmentes területben. Sajnos minden más terület, mint például az útszéli buszmegállók nem alkalmasak használatra. Az elérhető városok listáját lentebb találod majd. Másodszor, ha valamikor letérsz a program által beállított útvonalról, automatikusan a legrövidebb útvonalat fogja beállítani. Mivel a navigáció automatikusan frissül az út során, minden változtatás a térképen törölve lesz. Röviden, nyugodtan kerülhetsz az út során, de a navigációt nem tudod erre használni. Végül fontos, hogy figyelmesed kövesd a kiemelt lépéseket, különben az egyedi járatod nem fog működni vagy látszódni.


Első lépés

Először is el kell döntened, hogy merre szeretnél menni. Az útmutató kedvéért egy Liverpool - London utat fogok készíteni az Egyedül Királyságban és Manchester-ben, Birmingham-ben és Sheffield-ben fogunk megállni az út közben. Ne felejtsd, csak olyan helyeken tudsz megállni, ahol van külön buszállomás!

Ha eldöntötted az útvonalat, a térképen össze is kell állítanod, hogy vezethess az úton és kiszámold az időpontokat. Ez később nagyon fontos lesz. Amint elkészítetted az útvonalat, rendszerünk automatikusan beprogramozza a navigációt később, szóval ne felejtsd bejelölni a buszállomásokat. Ha több megálló is van, a buszállomásokon kívülre ne tegyél pontot. Itt egy példa:

Map of the Route


Második lépés

Most, hogy megtervezted útvonaladat, készíts egy feljegyzést a fuvar hosszáról és a jelenlegi játékbeli időről. Most már csak egyszerűen el kell kezdened az járatot, hogy az időpontok elkészüljenek mikor hozzáadsz egy egyedi járatot. Ha utad egyszerűen A pontból B pontba megy, akkor egyszerűen használhatod a játékbeli időt (percekben), hogy mennyi ideig tart eljutni az elejétől a végéig. Azonban, ha több megállód van, muszáj felvenned, hogy mennyi időt vesz igénybe, hogy eljuss a következő megállóba, hogy később hozzá tudd adni az időt.

Fontos, hogy felvedd azt az információt olyan helyre, ahol később hozzáférsz mikor hozzáadod a járatot DBus World-höz. A következő példa egy jó módszer, hogy lementsd ezt:

Útvonal teljes hossza = 831 km

  • Liverpool -> Manchester = 33 perc
  • Manchester -> Sheffield = 51 perc
  • Sheffield -> Birmingham = 72 perc
  • Birmingham -> London = 84 perc

Harmadik lépés

Most, hogy meg van az összes időpont és kipróbáltad az útvonalat, készen vagyunk, hogy hozzáadjuk! Ehhez a lépéshez megmutatjuk, hogy hogyan add hozzá járatot a DBus World Client-hez, hogy TruckersMP-n is tudj menni ezen az útvonalon. Először meg kell keresned a 'DBus Client' mappát a gépeden. Ez általában a Dokumentumok mappában található meg az 'Euro Truck Simulator 2' és az 'ETS2MP' mappa mellet, úgy, mint a képen látható:

Image1

Ebben a mappában meg kell keresned a 'lines' mappát. A mappának legfelül kell lennie. Ebben a mappában találsz minden kiválasztható útvonalat a DBus World Client-hez. Az alábbi kép segíteni fog:

Image2

Itt találni fogsz több szöveges fájlt is különböző nevekkel. Mindegyik fájl különböző térképekhez kínál járatokat, amit a DBus World Client-tel lehet használni. Ahhoz, hogy könnyítsünk munkánkon, a 'truckersmp' nevű fájt fogjuk használni saját járatunk alapjához. Ezután hozzá tudjuk adni járatunk, úgy mint lentebb: Image3

Ehhez duplikálnunk kell a fájlt, amit 'Ctrl + C' majd 'Ctrl + V' billentyűkombinációval megtehetsz, vagy jobb egérgombbal másolod és beilleszted. A mappádnak most így kell kinéznie: Image4

Remekül alakul! Most nevezd át valami olyanra, amiről tudod, hogy mit tartalmaz. Olyan nevet választok, mint például a 'egyedijaratok', mint ahogy én is csináltam. Most így kell kinéznie a mappádnak: Image5


Negyedik lépés

Sikeresen létrehoztad az új fájlt, amivel ki tudsz választani egy új 'térképet' játékban. Ez az egyedi járataidat tárolja. Azonban jelenleg ezek még pontosan ugyan azok, mint az alap TruckersMP járatok. Ezért most megmutatjuk hogyan adhatod hozzá saját járatodat a szöveges fájlban! Kezdéshez nyisd meg az 'egyedijaratok' szöveges fájlt, aminek úgy kell kinéznie, mint ahogy a képen van:

Image6

Először ki kell találnod egy nevet az egyedi járatodnak. Ezt a nevet kell majd kiválasztanod a DBus World Client-ben térképnek. Ehhez szerkesztened kell az első sort a szöveges dokumentumban, ahol azt írja, hogy "TruckersMP Bus Routes". Ehhez a példához "Stan járatai" nevet fogjuk használni. Azonban, bármit beállíthatsz, amit szeretnél.

Image7

A következősor, amit azt írja, hogy "truckersmp", dönti el, hogy melyik térképen játszatsz. Mivel ezeket a járatokat TruckersMP-hez használjuk, fontos, hogy NE változtasd meg, különben a járatot egy másik térképre fogod készíteni.

Most, hogy a fájlt helyesen elneveztek, kitörölhetjük az útvonalakat, amik nem kellenek. Ehhez egyszerűen csak törölj ki mindent a '2: London > Liverpool (831 km)'-t és az utána lévő sorokat. A szöveges fájlodnak most így kell kinéznie:

Image8

Amint látod csak egy útvonal maradt, amit használhatunk sablonként. Hogy ezt még egyszerűbbé tegyük, látni fogod, hogy ez az útvonal a Liverpool - London útvonal, amit korábban készítettem. A legfelső útvonal az, amelyiket DBus World Client-ben látsz. Ezt bármire változtathatod, amire szeretnéd. Például én 'Északi túra (831 km)'-re nevezem át, de ez bármi lehet!

Image9

Ez alatt látni fogod a megállók neveit az útvonalak neveit is a koordinátákkal. Ezek a koordináták jelölik a buszállomások helyeit a térképen a fent említett városokon belül. Az utolsó szám a sorok végén jelöli azt, hogy hány perced van eljutni a következő megállóhoz. Ezért volt fontos elmenteni az időket korábban! Szerencsére van egy táblázatunk, ahol az összes koordináta megvan és használni tudod, és nem kell megkeresned magadnak. A táblázatot ide kattintva találod meg.

A táblázatot nézve látni fogod az összes koordinátát, ami kelleni fog, országok szerint abc sorrendben. Következő rész magától értetődő, ugyanis meg kell keresned a városokat, ahol szeretnél felvenni utasokat és hozzá kell adnod a szöveges fájlhoz az útvonal neve alá. Példámban meg kell keresnem Liverpool, Manchester, Sheffield, Birmingham és London koordinátáit. Utána át kell másolnod a szöveges fájlba ahhoz, hogy meg tudj állni ott, úgy, mint ahogy a képen csináltam:

Image10

És most már csak egyetlen egy dolog maradt hátra! A koordináták végén van egy helykitöltő szöveg, "TIME (MINS)". A korábban elmentett időkell ki kell cserélned ezt a szöveget, így a kliens tudni fogja, hogy mennyi időbe fog telni eljutni az egyik buszállomásból a másikba.

A idő minden állomásból a következőbe hozzá lesz adva a koordináták vége, ahonnan indulsz. Például, 33 perc volt míg eljutottam Liverpool-ból Manchesterbe, ezért ezt fogom írni 'Liverpool'-os sor végére. Manchesterből Sheffield-be 51 perc alatt jutottam el, ezért a 'Manchester' koordináták végére ezt fogom írni. Mikor az utolsó megállóhoz érsz (jelen esetben Londonhoz), tegyél egy "0"-t a az utolsó szekció végére, ezzel jelezve, hogy vége a járatnak és nincs több megálló. Lentebb találod az összes változtatást:

Image11

És ennyi volt, hozzáadtad az első útvonalad! Ne felejtsd elmenteni a fájlt a 'Ctrl+S' gyorsgombbal vagy a 'Fájl' opcióban és azon belül 'Mentés' gombra kattintva.

Látni fogod, hogy az útvonalad két alsókötőjel (_) között van. Ha szeretnél hozzáadni több egyedi útvonalat, kövesd ugyanezeket a lépéseket és ne felejtsd hozzáadni az alsókötőjeleket is, ahogy itt is látod:

Image12


Ötödik lépés

Most, hogy sikeresen elkészítetted egyedi járatodat, ki fogod tudni választani DBus World Client-ben és TruckersMP-n is vezetni tudsz rajta! Ehhez először nyisd meg a DBus World Client-et, majd indítsd el a TruckersMP-t úgy ahogy szoktad. Amint beléptél játékba és készen állsz, hogy felvegyél utasokat, lépj át a DBus World Client-be az 'Alt+Tab' használatával. Itt válaszd ki először a térképet, aminek az lesz a neve, amit te adtál neki a szöveges dokumentumban. Jelen esetben 'Stan járatai'-nak neveztem sajátom. Így kell kinéznie:

Image13

Utána menj a járatválasztóhoz és keresd meg a járatot, amit készítettél. Ebben a példában én "Északi túra (831km)" nevet adtam neki.

Image14

Amint meg vagy ezzel, nyomd meg a "Start" gombot, hogy véglegesítsd az egyedi járat kiválasztását, megjelenjenek az utasok és hogy a járat automatikusan be legyen programozva a játékba. Ezzel együtt hallani fogod a bemondást és a kliensed is változni fog, hogy a következőket mutassa:

Image15

A "Show Timetable" gombbal megnézheted az útvonal menetrendjét és megpróbálhatod betartani. Látni fogod, hogy a menetrend megegyezik a korábban általad felvett időkkel a játékban és amit hozzáadtál a szöveges dokumentumhoz.

Image16

És kész is vagyunk! Most már minden készen áll és felveheted utasaidat a buszra. Azután, hogy elkészítetted egyedi útvonalad, nagyon élvezetes lesz az utat róni és bámulni a tájat. Továbbá, most, hogy elkészítettél egy egyedi útvonalat, a következő útvonalad elkészítése sokkal egyszerűbb lesz számodra!


Hatodik lépés (opcionális)

Ez az utolsó lépés csak opcionális és azt mutatja meg hogyan tudod megosztani útvonalad barátaiddal, hogy ők is tudjanak rajta menni akár veled együtt egy konvojban. Az egyedi útvonalad megosztáshoz lényegében csak át kell küldened az "egyedijaratok" nevű szöveges fájlt a másiknak. Az, hogy hogyan osztod meg, tőled függ, ez pedig lehet akár Discord, email vagy akár link egy online tárhely oldalhoz, mint például a Google Drive-hoz vagy a OneDrive-hoz, ahonnan le tudják tölteni.

Ha fájlt kapsz a másiktól, akkor a feladat sokkal egyszerűbb! Egyszerűen töltsd le a szöveges fájlt és másold be a 'lines' mappába a DBus Client mappáján belül. Mint korábban is, általában ezt a Dokumentumok mappában találod, ahol az 'Euro Truck Simulator 2' és az 'ETS2MP' mappája is van. Ha már van egyedi útvonalad és nem szeretnéd elveszíteni őket a fájl felülírásával, csak nevezd át a letöltött fájlt, hogy ne akadjon össze a másik fájllal. A fájlt neve bármi lehet, akár "egyedijaratok2" vagy "letoltottutvonalak" is.


És ez minden, amit tudnod kell az egyedi járatok készítéséről és megosztásáról DBus World-höz TruckersMP-n! Reméljük, hogy ez az útmutató segített és megtanította az egyedi járatok készítését.

Reméljük élvezitek a buszokat és az összes lehetőségüket TruckersMP-n, ami a DBus World-el való partnerségünk eredménye. Ha bárhol elakadnál az útmutató során, nyugodtan kérj segítséget Discord-on a support csatornában, ahol remélhetőleg valaki segíteni fog. Ha bármilyen visszajelzésed van az útmutatóval kapcsolatban, nyugodtan lépj kapcsolatba a Community Management-tel a visszajelzési rendszeren keresztül, ahol elmondhatod számunkra gondolataidat.

Legyetek óvatosak és kellemes buszvezetést!

Tags

Author

Ivonole's avatar

Ivonole

Translator Yellow Angels Veteran V


🇭🇺 100% map, 2000+ hours in-game, 0 ban


Mustang lover