Chatten

Last update: 17 Feb 2020 17:35 UTC
Short link to this article: https://truckersmp.com/kb/813Tijdens het spelen gaat het allemaal om plezier maken met vrienden en andere spelers van over de hele wereld. Je kunt op twee verschillende manieren communiceren: via de chat of door middel van spreken - of CB, zoals we het noemen in de wereld van truckers.

Beide manieren van communiceren zijn gelimiteerd tot een afstand van ongeveer 500 meter. Dit betekent dat iedereen in een omtrek van 500 meters om je heen jou kan verstaan en jouw chatberichten kan lezen. Op het moment dat ze zich op een grotere afstand van je bevinden, dan zullen ze jouw berichten of stem niet meer kunnen lezen of horen.

Chatten door middel van tekst

Om de tekstchat te openen gebruik je de 'y'-knop op je toetsenbord. Je kunt dan een bericht typen en versturen door op Enter te drukken. Je kunt daarnaast ook privéberichten versturen naar spelers door gebruik te maken van de /pm command. Achter de command dien je de Player ID van de speler toe te voegen.

/pm 123 Dit is een privébericht dat naar de speler met Player ID 123 verstuurd zal worden

Het antwoorden op een privébericht kan op dezelfde manier, maar er is ook een andere command die daar specifiek voor bedoeld is, namelijk de /r command. Houdt er rekening mee dat wanneer je een bericht met de /r command verstuurd, dat deze verstuurd zal worden naar de speler die jou voor het laatst een privébericht verstuurd heeft.

/r Dit privébericht zal verstuurd worden naar de speler die voor het laatst een privébericht naar mij verstuurd heeft

De tekstchat kan ook gebruikt worden om informatie over spelers te verzamelen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een speler wilt rapporteren en je niet gebruik wilt maken van de tab logs. Probeer de /pinfo en /time commands maar eens.

/pinfo 123 Deze command geeft de gebruikersnaam, TruckersMP ID en SteamID64 van de speler met Player ID 123
/time Deze command geeft de actuele tijd aan in UTC

Chatten door middel van spreken

Als je wilt spreken met andere truckers op de weg of je hebt geen zin om continu te typen, dan kun je één van de spraakkanalen in het spel gebruiken. We noemen deze kanalen gezamenlijk de CB radio. Zorg ervoor dat je je microfoon goed instelt voordat je deze functie gaat gebruiken en controleer de instelling in het tab menu. Als je wilt spreken, gebruik dan de 'x'-knop op je toetsenbord en houdt deze net zo lang ingedrukt tot je klaar bent met spreken.