Játékosok feljelentése a weboldalon & GYIK


Last update: 03 Jul 2021 20:43 UTC
Short link to this article: https://truckersmp.com/kb/848Sok kérdés merül fel annak kapcsán, hogy mi is az érvényes bizonyíték, illetve mit is nézünk, amikor egy játékost feljelentenek. Ezt az útmutatót követve nagy eséllyel a reportjaid el lesznek fogadva. A feljelentésekkel sorban foglalkozunk, a régebbiekkel először, majd az újabbakkal utána. Kérlek, légy türeémes, mivel a reportok száma , és ezzel együtt a várakozási idő egy adott feljelentésre változhat, megnőhet. Szigorúan tilos megkérni arra staffokat, hogy a te reportodat priorizálják.

Tarts észben, hogy ez csak egy útmutató, nem a szabályzat. A szabályzat feljelentésekre vonatkozó része az §1.4-es pont, a szabályzatot itt találod meg. Ha valami olyasmi történik, ami ennek az útmutatónak ellentmond, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a feljelentésed ne lenne megfelelő.

Milyen bizonyítékot kell benyújtanom?
Szinte minden szabálysértésre általad rögzített videós bizonyíték szükséges. Ez azt jelenti, hogy minden olyan feljelentés érvénytelen, ami nem általad van rögzítve. A bizonyíték nem lehet összevágott, szerkesztett vagy elmosott. Csakis időtartamban lehet a bizonyíték megvágva, ha van esetleg benne olyan, ami nem tartozik a szabálysértéshez. A két percnél hosszabb bizonyítékok esetén pontosan meg kell jelölnöd, hogy időben hol történt a szabálysértés. Továbbá, tisztán kell látszon az elkövető neve és ID-je. Éppen ezért, a videó jó minőségű kell legyen, és könnyedén olvasható kell legyen az elkövető neve és ID-je.

Az alábbi szabálysértések videós bizonyítékot igényelnek:

 • Ütközés
 • Feltartás
 • Rossz oldalon való vezetés
 • Nem megfelelő előzés
 • Gondatlan vezetés
 • Nem megfelelő konvoj szervezés / Autóval való visszaélés
 • Hackelés
 • CB rádió nem megfelelő használata

Az alábbi szabálysértéseket legtöbbször elég csak egy képpel bizonyítanod:

 • Inzultálás a chatben (a teljes chat látható kell legyen)
 • Nem megfelelő tag/név/avatar
 • Nem megfelelő save editing

Ha az a szabálysértés, amit a játékos elkövetett, nem szerepel a fenti listában, a legjobb, ha videós bizonyítékkal rendelkezel, mivel ezekből sokkal könnyebben kivehető a szabálytalanság, tehát a feljelentésed elfogadására nagyobb esély van. (Tartsd észben, hogy a felsorolt szabálysértések nem mindig vezetnek kitiltáshoz, ez szituációtól függ.) Ezen kívül fontos még, hogy vannak olyan szabályok, amik csak Simulation szervereken betartandók, de Arcade szervereken nem. Ezekről részletesen olvashatsz az alábbi linken.

TruckersMP Szabályzat

Mi az a /pinfo & benne kell lennie a feljelentésemben?
A /pinfo [ID] parancs megmutatja a játékos TruckersMP & Steam azonosítóját, amikor az in-game ID-jét beírod. Ez akkor nagyon hasznos parancs, ha egy zsúfolt helyen vagy, ahol esetleg több játékos van a közeledben, hasonló névvel. A feljelentésedben nem kötelező, hogy ez benne legyen, vagy akár ez egy külön képen szerepeljen, azonban ez ajánlott, mivel ez biztosítja azt, hogy az, akit te feljelentesz, egy-e azza a játékossal, aki a bizonyítékodban a szabálysértést elkövette. Ha a felhasználó még az előtt kilép a játékból, mielőtt be tudnád írni a parancsot, nincs okod pánikolni, ugyanúgy feljelentheted őt, de van rá sajnos esély, hogy rossz ID-t adsz meg a feljelentésnél, ebből kifolyólag elutasításra kerül.

Milyen hosszú kell legyen a benyújtott bizonyíték?
Általánosságban a 15 másodperc és 1 perc közötti bizonyítékokat preferáljuk, mivel ezekből rögtön láthatjuk a szabálysértést, és haladhatunk is tovább a következő reportra. Az öt másodpercnél rövidebb videók nem nyújtanak elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy el tudjuk dönteni: hibás volt-e valójában a feljelentett játékos. Ha a beküldött bizonyítékod hosszabb, mint 1.5 perc, abban az esetben arra szeretnénk kérni, jelöld meg, hogy a videóban hol van pontosan a szabálysértés. Ha ezt nem teszed meg, a feljelentésed elutasításra kerülhet.

Melyik weboldalra töltsem fel a bizonyítékot?
2 olyan weboldal van, amit mi ajánlunk, ez a kettő a YouTube, Streamable és a Vimeo. Képek esetén az Imgurt és a Lightshotot fogadjuk el. Viszont ha szoktál streamelni, megeshet, hogy ezekre az oldalakra nem vagy regisztrálva. Az olyan alternatív oldalak, mint például a DailyMotion, VidMe és a Google Drive mind elfogadottak, viszont ha az elsődleges oldalak valamelyikére van lehetőséged feltölteni a bizonyítékot, azt javasoljuk, tegyél így. Fontos, hogy semmilyen körülmények között sem töltünk le bizonyítékot! Ha olyan oldalra töltöd fel, ahol ez szükséges, a feljelentésed biztonsági okokból automatikusan el lesz utasítva.

Mi van akkor, ha több játékost is fel szeretnék jelenteni?
Ha ez a szituáció áll fent, akkor egy feljelentésben egy felhasználót jelents csak. Ez biztosítja, hogy a reportod megfelelően és igazságosan lesz kezelve. Fontos, hogyha egy videóban több bizonyíték is van, mindig meg kell add az incidens pontos idejét a videóban.

Mennyi ideig kell a bizonyíték elérhető legyen?
A szabályzatra való tekintettel a bizonyíték a ban lejárta után további 1 hónapig elérhető kell legyen. Szóval, például ha a játékos január 1-én lett kitiltva, a bizonyíték legalább február 1-éig elérhető kell legyen. Ha azonban letörlöd, a feljelentett felhasználó kitiltása feloldható, bizonyíték hiányában. Ez egy újabb indok arra, miért is kell saját bizonyítékot használni, nem tudhatod, a másik ember mikor törli le, ezzel az előbb leírt következményeket magával vonva. Plusz, copyright okokból szabálysértés másnak a bizonyítékat felhasználni a beleegyezésük nélkül. További, részletes információkért kérlek nézz rá a szabályzat §1.4-es pontjára, ami részletesen leírja a szabályait a weboldali feljelentésnek.

Mi van akkor, ha egy Truckersmp staffot akarok feljelenteni?
Ha egy staffot szeretnél feljelenteni, a Feedback System az erre alkalmas platform. Itt tudsz leírást is adni arról, mi is történt pontosan, illetve bizonyítékot is küldeni, ugyanúgy, mint egy sima feljelentésnél.


Gyakran ismételt kérdések

Q: Feljelentettem valakit, miért nem foglalkozik vele senki?

A: Időnként a várólista elég szépen meg tud dagadni, aminek következtében a várakozási idő is jócskán megnőhet. Aggodalomra semmi ok, minden feljelentés előbb-utóbb kezelve lesz, egyik sem marad megnézetlen.

Q: Ha elutasították az egyik feljelentésemet, akkor csökkenni fog a beküldhető reportjaim száma?

A: Nem feltétlenül. Az értékelése a feljelentésednek a minőségétől függ, nem a kimenetelétől. Sok olyan eset van, amikor egy feljelentés elutasításra kerül, de pozitív értékelést kap.

Q: Egy figyelmeztetés azt mutatja, hogy túl alacsony a megadott ID. Ez azt jelenti, hogy érvénytelen a feljelentésem?

A: Nem. Ez azt jelenti, hogy lehet, összekeverted a TruckersMP ID-t a játékon belüli ID-vel. Nézd át újra, hogy biztos jó azonosítót adtál-e meg.

Q: Egy figyelmeztetés azt mutatja, hogy egy staffot jelentek fel. Ez azt jelenti, hogy érvénytelen a feljelentésem?

A: Igen. A rendszer nem engedi, hogy staffokat jelents fel. Ha úgy gondolod, egy staff valami rosszat vagy megkérdőjelezhetőt csinált, küldj be egy feedback ticketet bizonyítékkal.

Q: Miért csak 10 feljelentést tudok beküldeni?

A: A Game Moderation csapat egyik feladata, hogy a feljelentés minőségét értékeljék. Ez segít abban, hogy megszabaduljunk az olyan emberektől, akik értelmetlen reportok sokaságával árasztják el a rendszert. Ha több jó feljelentést küldesz be, a beküldhető reportok mennyisége is nőni fog. Ha viszont nagyon sok értelmetlent küldesz be, egyre kevesebbet fogsz tudni, majd végül egyet sem.

Q: Elértem a maximális beküldhető feljelentések mennyiségét, mit csináljak?

A: Várnod kell addig, amíg egy feljelentéseddel foglalkoznak. Ha több feljelentésed pozitív visszajelzést kap, többet fogsz tudni később beküldeni.

Q: Ki lettem tiltva a feljelentési rendszerből, mit tehetek?

A: Ha a feljelentési rendszerből ki lettél tiltva, és ezzel nem értesz egyet, esetleg szeretnéd tudni a pontos okát, a feedback systemet használva írj egy ticketet a Game Moderation Management kategória alatt.

Q: Átnézték a feljelentésemet, mostmár eltávolíthatom a bizonyítékot?

A: Nem. A bizonyíték elérhető kell legyen a ban teljes hosszáig, PLUSZ 1 hónapig. Ez azért van így, hogy a felhasználó zökkenőmentesen tudja appealelni a kitiltását. Ha mégis eltávolítod a bizonyítékot, az a report systemből való kizárásodat vonhatja maga után. További információkért vess egy pillantást a szabályzat §1.4-es pontjára

Q: A bizonyítékom miatt a felhasználó ki lett tiltva, aki inzultál engem a komment szekcióban. Mit tegyek?

A: Azt ajánljuk, tiltsd le a komment szekciót, vagy csak simán ne foglalkozz a felhasználóval. Vannak emberek, akik eléggé idegessé tudnak egy kitiltás után válni.

Q: Az elkövető rámírt, hogy elnézést kér, és töröljem a kitiltás bizonyítékát. Mit csináljak?

A: Mindegy, hogy megkért-e a felhasználó, hogy töröld a videót vagy ne, ne tedd. Ha mégis így teszel, az végleges kitiltásodat eredményezheti a report systemből, továbbá az elkövető kitiltásának eltávolításához vezet. A kitiltott játékosok egy jó része megpróbálja elérni, hogy a bizonyíték eltávolításra kerüljön, így a játékba visszatérvén újra megszeghetik a szabályokat. Ez mostanában egy megszokott dolog az elkövetők részéről, legyél figyelmes.

Tags

Author

Patriktanki's avatar

Patriktanki

Feel free to join my discord server using this invite. :)